Nakkesmerter

Kan skyldes lokal årsag, såsom de enkelte muskler er overbelastede og udtrættede. Herved frigøres diverse stoffer, som via nervesystemet sender signal ind til hjernen om at “passe på “! Smerten er således et signal om at der sker vævsskader. Når disse signaler har pågået en længere tid, sidder disse smertesignaler i nerverne – smerten er så blevet kronisk. Høje nakkesmerter skyldes ofte de små muskler mellem kraniebunden og øverste nakkehvirvler, mens nakkesmerter længere nede skyldes de større nakkemuskler. Hertil kommer refererede smerter, som er smerter der stammer fra andet sted. Hvis man skal have solide langvarige, selvkørende positive behandlingsresultater, skal man udover at finde årsagerne, få omlagt funktionen af muskel systemet. Målet er at få optrænet de enkelte muskler, men også få hver enkelt muskel og muskelgruppe til at bruge den energi de skal, for at opretholde gode funktionsbetingelser.

Det er vigtigt at tandsammenbiddet passer til der hvor nakke – og hals muskler og led, dvs. nakkehvirvler – har det godt. Hyper mobilitet af nakken kan være en kompromitterende faktor.

Ordentlig, omhyggelig diagnostik og behandlingsplanlægning er en forudsætning for gode, langvarige resultater.

Smerter

Smerter er et stort og vidt begreb, som involverer mange faktorer. Principielt er det et signal fra et væv, f eks muskel eller kæbeledsvæv om at der sker en vævsskade. Det er hensigtsmæssigt med en besked om at undgå yderligere belastning, således skader elimineres. Hvis smerterne bliver kroniske, dvs. forbliver udover vævsskaden og dens heling; er der tale om en anden situation, nu er smerten blevet et forudbestemt ( i nervesystemet ) præget signal. Måske er det ( oveni ) fordi, tilgrundlæggende årsag ikke er helt fjernet eller helet. Dette ses i f eks langvarige fejlfunktioner efter f eks “forstuvninger” o lign. Man skal da, hvis man vil smerten / genen “til livs” finde årsagen ude i de enkelte væv, ligesom, man skal tænke i hvordan man får nervesystemet afvænnet med at opfatte det som smerter/ gene. God smertebehandling er essentiel, principielt skal man behandle årsagen og minimere smerter, for ikke at få det ind ” i systemet” !

Se i øvrigt mere under Smerter.

Andre symptomer