Hovedpine

Hovedpine er mange ting. Hyppigst er spændingshovedpine. Årsagen er typisk muskler, sener og ligamenter. Dels giver de en smerte der hvor selve musklen, mv er – dels kan det føles som en smerte et andet sted. Dette kaldes refererede smerter. Hoved, hals og skuldre er fyldt med disse. Dvs. hovedpiner kan stamme fra hals og skuldre. Årsagen til fejl- og overbelastningen af disse muskler er derfor vigtig at udrede. Er det en lokal belastning eller er det fordi hovedets og skuldrenes position er uhensigtsmæssig.

Ved længerevarende spændingshovedpiner, dvs.  hvis de har været længere end det normalt tager for en overbelastet muskel at hele, er oftest mere komplekse i karakter. Dvs. flere ting er i spil. Musklerne er fejlbelastede, fordi noget andet ikke fungerer / bruges rigtigt, som så igen får patienten til at spænde op. En ond cirkel er opstået, der er selv vedligeholdende.

Disse tilstande kræver ofte nøje udredning, hvis man virkelig vil af med generne. Skyldes uhensigtsmæssig belastning af hovedets muskler, og / eller biddet, er tyggemusklerne vigtige i tilstanden, hvad betyder sammenbiddet for hovedets position og hvilke muskler bruges. Er skuldrene også påvirkede.

Der findes mange andre hovedpiner: f eks Hortons hovedpine.

Andre symptomer