Kæbesmerter og oral fysiologi hvad er det ?

 

Oral fysiologi er det speciale der beskæftiger sig med tyggeapparatet / mastikations systemmet i relation til sammenbid / okklussion, og / eller i relation til kæbens bevægelses måde uden og med tandkontakt. Faget beskæftiger sig med tyggemuskler og kæbeled / TMJ / Temporo Mandibulare Joint og ikke mindst beskæftiger faget sig med hvordan man bruger alt dette og sanser det.

Og omvendt ! - måske har man smerter i kæbe, nakke, hoved pga sammenbiddet tvinger kæber og hoved ind i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.

 

På helt almindeligt dansk: de fleste patienter der henvises til os har smerter og / eller funktionsproblemer, også kaldet TMD / Temporo Mandibular Dysfunction dvs problemer med at bevæge kæben og kæbeleddet, med at tygge, at gabe, at lukke munden, klump i halsen fornemmelse og at synke.

Smerter i og omkring kæben, herunder tandsmerter, tandstillings ændringer, pressen/ spænden i tænderne, hovedpine, ansigtssmerter, nakkesmerter, tinnitus.

Hver enkelt patient er unik og måske har man få, enkle symptomer, andre adskillige gener, evt udviklet over længere tid.

 

Dette er først og fremmest vores behandlingsfelt. Der er en nær sammenhæng mellem tyggefunktion, hovedholdning og hvordan hals og skuldre fungerer. Påvirkning et sted påvirker andre. Så vi ser alt i kæbesmerter, fra hindret tyggefunktion fra et "forstuvet" kæbeled til komplicerede kroniske smertetilstande med gener fra større områder, såsom hoved- og nakkepine.

Vi møder også et bredt spektrum fra sviende tunger, synkebevær og klump i halsen til medfølgende smerter i kæben, opstået efter skader på andre væv, fx efter nerveskader.

Denne hjemmeside er oprettet med henblik på at formidle information til fysioterapeuter, tandlæger og læger vedrørende henvisning til bidfunktionsdiagnostik og -behandling.

Alle er naturligvis velkomne til at læse med.

Tandlæge Per Stylvig og fysioterapeuterne Anne Louise Kiær ( og Inger Wiggers Kiær ) har specialiseret sig i patienter med bidfunktionelle problemer. De samarbejder tæt omkring  patienter, med større og mere komplicerede tilstande.